Tuğçe ağırlamaktan keyif aldığımız bir misafirmizdi. Suluada'yı gördü, günü bizimle geçirdi, koylarda denize girdi ve mutlu bir şekilde uğurladık kendisini. Blog sayfasında Suluada için detaylı bir yazı yazmış, bizden de bahsetmiş, kalemine sağlık diyoruz ve her zaman bekliyoruz kendisini
Yazının orijinal kaynak linki : Tugceslife
Suluada'yı bir çok Antalya'lı bile bilmez Adrasan'a Olimpos'a yolu düşenler bile farkına varmaz, Maldivlerin minimal versiyonu olan Suluada berrak turkuaz denizi, bembeyaz kumları ile görenleri büyülüyor. Adaya adını veren ise özellikle bahar aylarında kayalıkların arasından akan su!
Eğer rotanıza direk Sulu ada ile başlamayı düşünüyorsanız, buraya ulaşım sadece tekne ile olduğundan gelmeden önce gideceğiniz tekne kaptanı ile mutlaka iletişime geçin ve rezervasyonunuzu yaptırın ve hava durumunu mutlaka sorun. Eğer Sulu ada'da kamp yapmayı düşünüyorsanız kaptana bu durumdan mutlaka bahsedin Sulu ada'nın büyük bir kısmında 3g çekmemektedir.
Suluada'ya sadece tekne ile ulaşım vardır, Adrasan sahilinden kalkan tekneler ile Suluada'ya ulaşabilirsiniz. Adrasan'da iki tane tekne rotası vardır, o yüzden Suluada'ya gitmek istediğinizi mutlaka belirtin. Adrasan Sulu ada arası yaklaşık yarım saat mesafededir. Mayıs – Ekim ayları arasında doluluk olduğu taktirde her gün tekneler uğramaktadır. Biz Yusuf kaptan ile Sulu ada'ya gittik, her sene teknesini yenilemesi ve hijyene oldukça dikkat ediyor olmaları tercih etmemizin sebepleri arasında. Ayrıca oldukça sıcakkanlı olduklarını belirtmeme gerek var mı bilmiyorum www.suluadatekneturu.com sitesinden detaylı olarak bilgi alabilirsiniz.
Suluada'nın büyük bir kısmı kayalık şeklindedir ve zeytin ağaçlarıyla kaplıdır. Adada aynı zamanda bir çok mağara bulunmaktadır, bunların büyük bir kısımı Şanslıysanız adada yaşayan bir kaç keçiyle karşılaşabilirsiniz. Keçiler oraya nasıl gelmiş neden gelmiş bilinmez ama siz de olsanız dönmek istemezsiniz adadan.
Sulu ada tekne turları Adrasan sahilinden hareket eder ve eğer yoğun sezonda gitmeyi düşünüyorsanız bir iki gün önceden rezervasyonunuzu yaptırın. Sabah saat 10.30'da toplanıldıktan sonra hareket eden teknenin yarım saaatlik yolculuktan sonraki ilk durağı Sulu ada ! İlk olarak Sulu ada ismini almasına sebep olan kaynak suyunun çıktığı yerde adanın kuzey tarafında mola verilir. Buradan çıkan su içilebilir ve doğal kaynak suyudur.
Verilen moladan sonra adanın etrafındaki mağaralar gezilir ve adanın güney kısmındaki sahiline demir atılarak yüzme molası verilir. Turdaki en uzun mola burada verilir ve öğlen yemeği yenilir. Öğle yemeği genelde ızgara çipura veya levrek, yanında makarna, salata ve bir kaç çeşit mezeden oluşan açık büfe şeklinde veriliyor.
Yemek sonrasında eski bir fenerin bulunduğu Fener Koyu'na gidilip, burada yüzme molası veriliyor. Daha sonrasında Amerikan Koyu'nda son bir yüzme molası verilip Adrasan'a doğru dönüş yoluna geçiliyor. Program genelde 17.00 civarında bitmektedir. Fiyat içinde öğle yemeği ve meyve ikramdır, 2016 yazında fiyatı 50 TL idi, 2018 yazında 75tl.
Suluada'da tekne ile iki durak vardır, bunların her ikisinde de denize girilir. Adanın güney ve doğu kısımlarının tercih edilmesinin sebebi Maldivlere benzetilen beyaz kumlarının bu bölgede bulunmasıdır. Suluda'nın Maldivlere benzerliği sadece kumuyla değil aynı zamanda denizin rengiyledir de. İki sahilde de denizin rengi inanılmazdır!
Ben Sulu Ada ‘da kamp kurmak istiyorum diyen için mini bir rehber hazırladım. İzin almak gerekli mi? Yiyecek ve içecek bulunur mu? Kamp dışında ne yapılabilir gibi soruların cevabı aşağıda.
Suluada'da kamp kurmak için izin almak gerekli mi?Suluada'da kamp kurmak için Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığına bildirmeniz ve izin almanız gerekmektedir. İzin almayacağım ne gerek var demeyin adada herhangi bir yerleşim yeri olmadığı ve hat çekmediği için pek de alınacak bir risk değil.Suluada'da kamp nerede kurulur? Sulu ada'nın her iki sahili de kamp için uygundur fakat güney kısım daha geniş olduğu için kamp için genelde burası tercih ediliyor.Ada'da elektrik var mı?Ada'da yerleşim olmadığı için elektrik bulunmamaktadır.Yiyecek-içecek bulunur mu?Sulu ada'da yerleşim yeri olmadığı için yiyecek ve içeceğinizi yanınıza almanız gerekmektedir, ancak tekneler gün içerisinde uğradıkları için kaptanlarla konuşarak onlardan yemek veya içecek ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Ada'da böcek ve sürüngen var mı?Her yerde olduğu gibi burada da özellikle sinek ve böcek bulunmaktadır fakat zehirli olan türlerin bulunduğu düşünülmemektedir fakat gene de tedbirli olup yanınıza ilaç almayı unutmayın.
Ada'da elektrik olmadığı için ve bir çok yerde hat çekmediği için kamp kurmak için gerekli yerlere mutlaka dilekçe yazıp durumu bildirin. Mutlaka tur düzenleyen kaptanların numaralarını alın acil bir durumda iletişime geçin. Yiyecek ve içecek alınacak yer olmadığından önceden hazırlıklı gidin. Ada'da zaman zaman akıntı olmaktadır, özellikle gece yüzerken akıntıya kapılmamak için kıyıdan uzaklaşmadan yüzülmelidir.
*Uyku tulumu ve mat
*Kafa lambası+El feneri+pil
*Böcek kovucu sprey
*Büyük boy çöp torbası
*Çakı
*Çakmak-kibrit-magnezyum çubuğu
*Çıra ve tutuşması içi kağıt (ağaç, çalı, çırpı bulamama ihtimalinizi düşünüp biraz fazla alın)
*İç çamaşır + yedek tişört + yedek pantolon + çorap
*İlk yardım kiti : oksijenli su, fucidin krem (antibiyotikli), bepanthol, yara bandı, sargı bezi, yara tozu, antihistamin, ağrı kesici ve varsa kullandığınız diğer ilaçlar.
*Su, yiyecek içecek ve kap-kacak
*Islak mendil+tuvalet kağıdı
*Powerbank
*Balık tutmayı düşünüyorsanız, misina ve iğne.
*Sulu ada'nın masmavi sularında bol bol denize girilir.
*Ufak bir tırmanışın sonunda doğal kaynak suyunu içebilirsiniz.
*Kıyıdan balık tutabilirsiniz.
*Dalış yapabilirsiniz fakat tekneler kıyıya kadar yanaştığı için oldukça dikkatli olunmalıdır.
*Geceleri sahile uzanıp yıldızların tadını çıkarabilirsiniz.
*Maldivlerdeymişcesine bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.
Sulu ada'da yerleşim olmadığı için konaklayabileceğiniz en yakın yer Adrasan ve Olimpos'tur.